Gratis tips
voor jouw website

Je bent hier: Home » Welk lettertype voor je website?

Welk lettertype voor je website?

Een onuitputtelijke voorraad lettertypes. Welk gebruik je voor jouw website?

 

Waarom is het lettertype belangrijk?

Wanneer je een website op je computer bekijkt, kan die website alleen maar de lettertypes laten zien die op jouw computer geïnstalleerd zijn. Dus als ik hier een stukje tekst in “Apple Casual” zou typen, zou dat bij de meeste gebruikers met een Windows-systeem er heel anders uit zien dan wat ik bedoeld had.  En als iemand zich amuseert met Windings, dan ziet dat er bij mij pas écht vreemd uit.

Alleen heel algemene lettertypes zoals Arial of Helvetica zijn op alle systemen beschikbaar en kan je dus zonder enig probleem gebruiken.

Dus: beperken tot de lettertypes die er bij IEDEREEN op staan?  Nee hoor, gelukkig zijn daar ondertussen ook al oplossingen voor: het lettertype in de website in bakken. Dus gewoon het lettertype mee naar de bezoeker sturen!

Mogelijkheden om een ander lettertype in je website te gebruiken

Er zijn gelukkig enkele mogelijkheden zodat je toch nog andere lettertypes kan gebruiken.

Zo is er de heel uitgebreide collectie van Google Fonts.

Deze lettertypes zijn gratis te gebruiken in je website. Ofwel via een plugin, ofwel via de instructies die op de website van Google Fonts te vinden zijn.

Gebruik je een specifiek lettertype dat bij jouw huisstijl gekozen is? Dan kan je het ook “inbakken” in je website.  Je plaatst het lettertype op de hosting van je website en vervolgens pas je de juiste verwijzingen toe. Dit kan ook weer via een plugin of via de CSS-file van jouw website.

Schreefloos lettertype voor doorlopende tekst

Voor de doorlopende tekst op je website, gebruik je best een “sans serif” lettertype.

Serif betekent “schreef”. En sans-serif dus “schreefloos”.  Maar ja, dat zegt niet veel meer natuurlijk…

Een lettertype met schreef doet ons altijd denken aan de oude typmachines of de bekende “Times New Roman”.  De letters hebben aan het uiteinde stukjes, of schreefjes.

 

 

Die stukjes zorgen ervoor dat de tekst beter leesbaar is. Op papier!

Op een beeldscherm is dat een ander verhaal. Zonder teveel op de technische kant in te gaan: de resolutie op je scherm is véél kleiner dan wanneer je een boek leest. Doordat de resolutie lager is, zijn de streepjes minder goed zichtbaar. En wordt de tekst dus moeilijker om te lezen!

Gebruik dus voor je website-tekst een sans-serif (schreefloos) lettertype! Je zal zelf merken dat het geheel er veel aantrekkelijker uit ziet!

Voor de titels op je website kan je je meer laten gaan. Die worden immers groter getoond en die vallen niet onder ‘doorlopende tekst’.

Welk lettertype moet je dan kiezen?

In de afdeling “lettertypes sans serif” is er nog steeds een heel uitgebreide keuze! Wij raden altijd aan om een lettertype te kiezen dat past bij je huisstijl.  Hoe meer uniformiteit, hoe betrouwbaarder je bedrijf zal overkomen.  Om te weten wat het beste lettertype is, neem je best contact op met je grafisch ontwerpster.  Heb je nog niet echt een huisstijl? Neem dan gerust contact op met één van onze grafisch ontwerpers en zij helpen je graag verder!

TIPS ALS EERSTE ONTVANGEN

Vond je dit een interessante tip?

Mis dan geen enkele nieuwe tip! Schrijf je in en ontvang elke nieuwe tip meteen in je mailbox!

Je ontvangt maximum 1 x per maand een mail.

Meer informatie over ons privacy-beleid kan je hier terugvinden.

Hallo, ik ben An Wens en ik maak dagelijks professionele websites voor gedreven, gepassioneerde ondernemers.  Via deze blog beantwoord ik vragen die ik het vaakst tegen kom rond webdesign.  Wil je ook graag een professionele website? Neem dan zeker contact met me op!