Welk lettertype voor je website?

27 jan 2020 | webdesign

Een onuitputtelijke voorraad lettertypes. Welk gebruik je voor jouw website?

Waarom is het lettertype belangrijk?

Wanneer je een website op je computer bekijkt, kan die website alleen maar de lettertypes laten zien die op jouw computer geïnstalleerd zijn. Dus als ik hier een stukje tekst in “Apple Casual” zou typen, zou dat bij de meeste gebruikers met een Windows-systeem er heel anders uit zien dan wat ik bedoeld had.  En als iemand zich amuseert met Windings, dan ziet dat er bij mij pas écht vreemd uit.

Alleen heel algemene lettertypes zoals Arial of Helvetica zijn op alle systemen beschikbaar en kan je dus zonder enig probleem gebruiken.

Dus: beperken tot de lettertypes die er bij IEDEREEN op staan?  Nee hoor, gelukkig zijn daar ondertussen ook al oplossingen voor: het lettertype in de website in bakken. Dus gewoon het lettertype mee naar de bezoeker sturen!

Mogelijkheden om een ander lettertype in je website te gebruiken

Er zijn gelukkig enkele mogelijkheden zodat je toch nog andere lettertypes kan gebruiken.

Zo is er de heel uitgebreide collectie van Google Fonts.

Deze lettertypes zijn gratis te gebruiken in je website. Ofwel via een plugin, ofwel via de instructies die op de website van Google Fonts te vinden zijn.

Gebruik je een specifiek lettertype dat bij jouw huisstijl gekozen is? Dan kan je het ook “inbakken” in je website.  Je plaatst het lettertype op de hosting van je website en vervolgens pas je de juiste verwijzingen toe. Dit kan ook weer via een plugin of via de CSS-file van jouw website.

Schreefloos lettertype voor doorlopende tekst

Voor de doorlopende tekst op je website, gebruik je best een “sans serif” lettertype.

Serif betekent “schreef”. En sans-serif dus “schreefloos”.  Maar ja, dat zegt niet veel meer natuurlijk…

Een lettertype met schreef doet ons altijd denken aan de oude typmachines of de bekende “Times New Roman”.  De letters hebben aan het uiteinde stukjes, of schreefjes.

Die stukjes zorgen ervoor dat de tekst beter leesbaar is. Op papier!

Op een beeldscherm is dat een ander verhaal. Zonder teveel op de technische kant in te gaan: de resolutie op je scherm is véél kleiner dan wanneer je een boek leest. Doordat de resolutie lager is, zijn de streepjes minder goed zichtbaar. En wordt de tekst dus moeilijker om te lezen!

Gebruik dus voor je website-tekst een sans-serif (schreefloos) lettertype! Je zal zelf merken dat het geheel er veel aantrekkelijker uit ziet!

Voor de titels op je website kan je je meer laten gaan. Die worden immers groter getoond en die vallen niet onder ‘doorlopende tekst’.

Welk lettertype moet je dan kiezen?

In de afdeling “lettertypes sans serif” is er nog steeds een heel uitgebreide keuze! Wij raden altijd aan om een lettertype te kiezen dat past bij je huisstijl.  Hoe meer uniformiteit, hoe betrouwbaarder je bedrijf zal overkomen.  Om te weten wat het beste lettertype is, neem je best contact op met je grafisch ontwerpster.  Heb je nog niet echt een huisstijl? Neem dan gerust contact op met één van onze grafisch ontwerpers en zij helpen je graag verder!

27 jan 2020 | webdesign

Small meer info

Graag meer info?

Breng variatie in je tekst

Heb je veel te vertellen? Dan kan je website er al gauw als een saaie encyclopedie gaan uitzien.  Met de tips in dit bericht zorg je ervoor dat...

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het bouwen van een netwerk van zoveel mogelijk linken naar jouw website. We geven je enkele tips!

Begin vandaag aan jouw nieuwe website

Expert zijn in ons vak. Daar gaan wij voor. Als webdesigner, grafisch ontwerper, fotograaf of copywriter. Wij leggen onze lat hoog zodat jouw huisstijl en website tot in de puntjes verzorgd zijn.

Wil je ons leren kennen? Vraag dan een afspraak en wij maken graag tijd voor jou!

Inschrijven netwerkevent

Yes! Je hebt gelijk, netwerken kan je bedrijf écht een boost geven! Connecteren met gedreven netwerkers, mensen die jouw bedrijf graag willen ondersteunen en vooruit helpen.  Dat is wat een goede ondernemer doet!

Vul hieronder jouw gegevens in en dan zorgen wij dat je warm onthaald wordt!

Tot snel!

Inschrijven Netwerkevent

Inschrijven Netwerkevent