Minstens twee opties voor levering

21 apr 2024 | Webshop

Wanneer je een webshop bouwt, moet je je aan bepaalde wettelijke verplichtingen houden. Dit jaar komt er daar eentje bij. Je bent namelijk verplicht om een consument de keuze te geven tussen minstens twee verschillende leveringsmethoden.

Hoezo twee verschillende leveringsmethoden?

De insteek is dat een klant moet kunnen kiezen voor een milieuvriendelijke optie.  Levering aan huis is niet voor iedereen altijd interessant. Denk maar aan gezinnen waar een pasgeboren kindje woont: die hebben niet altijd graag dat er iemand aan de deurbel hangt.  Of misschien vindt je klant het makkelijker om het pakje gewoon in een afhaalpunt vlakbij hun werk te gaan halen?  Elke situatie is anders en hoe meer jij als webshop kan inspelen op de noden van je klant, hoe beter het voor je bedrijf is.

Dus: vanaf september bied je als webshop twee verschillende leveringsmethoden aan!

Kan je een voorbeeld geven?

Er zijn tal van leveringsmethoden:

 • Levering aan huis
 • Afhalen in de winkel
 • Levering in een afhaalpunt  (bv een postkantoor of krantenwinkel)
 • Levering op je werk
 • Levering in een pakjesautomaat

Je moet je klant dus twee verschilende opties kunnen aanbieden. Je mag wel voor elk van die opties zélf je prijs kiezen.  Op die manier kan je het voor jezelf ook nog haalbaar houden.

Werk je met een grote pakjesleverancier, dan hebben die vaak hun eigen systeem waarbij je klant zelf de makkelijkste optie kan kiezen. Het systeem geeft dan een lijst van beschikbare afhaalpunten op basis van het adres van de klant. Het hoeft dus allemaal niet te complex te zijn. Wij overlopen graag met onze klanten de opties en begeleiden hen in de juiste keuze.

Mag ik twee verschillende leveranciers aanbieden?

Wanneer we onze klanten over deze regel informeren, is dat vaak hun eerste reactie: “Als ik nu gewoon levering met bPost en levering met PostNL aanbied?”. Helaas is dat dus niet de bedoeling wanneer je beide pakjesdiensten gewoon aan huis laat leveren.  Je moet wel degelijk verschillende opties aanbieden. Met bPost kan je bv laten leveren aan huis of in een postkantoor. Dan ben je wél goed bezig.

Zijn er uitzonderingen?

Wat zou een wet zijn zonder uitzonderingen?

We nemen de belangrijkste er bij, maar we verwijzen wel naar je eigen jurist om je daar te laten informeren over de meest recente wetgeving!

 • Enkel voor levering in België
  Heb je ook klanten uit het buitenland, dan hoef je daar maar één leveringsmethode voor aan te bieden.
 • Indien klanten enkel kunnen afhalen, moet je geen tweede optie aanbieden.
  Bv een webshop die ijsjes verkoopt, hoeft ze niet met bPost te laten versturen 🙂
 • Is je bedrijf jonger dan 3 jaar?
  Dan geeft de wet je nog enkele jaren zodat je je niet meteen in hogere kosten moet storten.
 • Er is een goede reden
  Het gaat bv over producten die beveiligd moeten verstuurd worden, afhaalmaaltijden, levering van zware goederen, …

En dan nog de algemene voorwaarden

Je algemene voorwaarden of leverings- en retourbeleid moeten uiteraard ook aangepast worden. Daarin moet transparante informatie staan over hoe jij jouw producten levert aan je klanten!

Exacte juridische achtergrond

Wil je helemaal juist bezig zijn? Neem dan contact op met Sirius Legal, zij hebben deze wet mee uitgewerkt en kunnen je tot in de puntjes uitleggen hoe je precies in orde moet zijn. Lees alvast de nodige informatie over de verplichting tot twee leveringswijzen op hun website.

21 apr 2024 | Webshop

Small meer info

Graag meer info?

Een persoonlijke service

Ja, hoe wollig kan je klinken he? Maar wij kunnen dat concreet uitleggen! Dit is wat wij bedoelen wanneer we je een persoonlijke service...

Breng variatie in je tekst

Heb je veel te vertellen? Dan kan je website er al gauw als een saaie encyclopedie gaan uitzien.  Met de tips in dit bericht zorg je ervoor dat...

Begin vandaag aan jouw nieuwe website

Expert zijn in ons vak. Daar gaan wij voor. Als webdesigner, grafisch ontwerper, fotograaf of copywriter. Wij leggen onze lat hoog zodat jouw huisstijl en website tot in de puntjes verzorgd zijn.

Wil je ons leren kennen? Vraag dan een afspraak en wij maken graag tijd voor jou!

Inschrijven netwerkevent

Yes! Je hebt gelijk, netwerken kan je bedrijf écht een boost geven! Connecteren met gedreven netwerkers, mensen die jouw bedrijf graag willen ondersteunen en vooruit helpen.  Dat is wat een goede ondernemer doet!

Vul hieronder jouw gegevens in en dan zorgen wij dat je warm onthaald wordt!

Tot snel!

Inschrijven Netwerkevent

Inschrijven Netwerkevent