Hosting en domeinnaam

24 dec 2015 | Terminologie, webdesign

Wanneer je nadenkt over je eigen website, kom je al gauw op een aantal punten die niet evident zijn. Zo kom je opeens een concept tegen dat “domeinnaam” heet. En dan weer “hosting”.   Niet evident voor een leek! En ook wanneer je met een professionele webdesigner in zee gaat, zullen die termen boven komen!

Een website ontleed

Een website bestaat uit drie onderdelen: de website zelf, de domeinnaam en de hosting.

En alle drie hebben ze een prijs. Daarom is het belangrijk dat je weet wat het is en waarom je het nodig hebt!

Wat heb je precies nodig? Hoeveel kost het vandaag? Hoeveel kost het volgend jaar?

Dé website

Dit is het onderdeel dat iedereen kent. Hét uithangbord van jouw onderneming. Jouw professionele website.  Met de toeters en bellen die bij jouw onderneming passen. De kleuren die bij jouw logo passen. En inhoud die de bezoekers doet verlangen naar meer. Jouw website!

Een website kan je vergelijken met een huis. Je gaat naar een architect en je zegt hem: “Ontwerp voor mij een huis.”

Hij zal dat dan samen met een aannemer ook nog eens netjes bouwen.

Een website betaal je maar één keer. Het is vaak ook het duurste element.

Maar tegelijk ook het meest flexibele!

Is de offerte veel te duur, dan kan je aan de webdesigner vragen of er iets kan gedaan worden zodat de offerte binnen jouw budget past: minder pagina’s maken, minder toeters en bellen, … Net zoals je bij een huis ook kan kiezen om een verdieping minder te laten maken. Of om te beginnen met een budget keuken ipv eentje in design.

De hosting

Om een huis te kunnen bouwen, heb je niet alleen veel geld nodig, maar ook een locatie.  Een plaats waar al die bakstenen, cement, bezetting en tegels samen gebracht worden tot een mooi huis.

Zo is dat ook met je website. Al die kleuren, de inhoud van je website en de foto’s moeten ergens op een computer staan.  Gelukkig zijn er bedrijven die ruimte ter beschikking stellen op grote computers die ze zelf beheren.  Ze lenen je een stukje op hun computers uit om daar jouw website op te plaatsen.  En dat heet dan ‘de hosting’.

Afhankelijk van hoeveel plaats je website nodig heeft, zal de hosting duurder zijn. Voor websites met veel foto’s of filmpjes, zal je meer ruimte nodig hebben.

Hosting betaal je elk jaar opnieuw. Je kan het vergelijken met de onroerende voorheffing voor je huis.

De domeinnaam

Het laatste wat je nog nodig hebt, is een domeinnaam.

Dat kan je vergelijken met een adres.

Je kan een mooie grond hebben, met daarop je droomhuis. Maar als je geen adres hebt, kan niemand je bereiken.  Mensen hebben ook het adres van je website nodig om hem te kunnen bezoeken. En dat is de domeinnaam.

Ook de domeinnaam betaal je jaarlijks opnieuw.

Even samenvatten

Je website bestaat uit:

  • de website zelf, eenmalig te betalen
  • de hosting, jaarlijks te betalen
  • je domeinnaam, jaarlijks te betalen

24 dec 2015 | Terminologie, webdesign

Small meer info

Graag meer info?

Breng variatie in je tekst

Heb je veel te vertellen? Dan kan je website er al gauw als een saaie encyclopedie gaan uitzien.  Met de tips in dit bericht zorg je ervoor dat...

Begin vandaag aan jouw nieuwe website

Expert zijn in ons vak. Daar gaan wij voor. Als webdesigner, grafisch ontwerper, fotograaf of copywriter. Wij leggen onze lat hoog zodat jouw huisstijl en website tot in de puntjes verzorgd zijn.

Wil je ons leren kennen? Vraag dan een afspraak en wij maken graag tijd voor jou!

Inschrijven netwerkevent

Yes! Je hebt gelijk, netwerken kan je bedrijf écht een boost geven! Connecteren met gedreven netwerkers, mensen die jouw bedrijf graag willen ondersteunen en vooruit helpen.  Dat is wat een goede ondernemer doet!

Vul hieronder jouw gegevens in en dan zorgen wij dat je warm onthaald wordt!

Tot snel!

Inschrijven Netwerkevent

Inschrijven Netwerkevent