Hoe lang moet een nieuwsbrief zijn?

14 aug 2018 | Mailchimp, webdesign

Ofwel rollen de woorden vlot uit je toetsenbord, ofwel zit je minuten lang op een leeg scherm te staren.  Een nieuwsbrief of blogbericht schrijven is voor iedereen anders.  Maar wanneer moet/mag je stoppen met schrijven? Wanneer is jouw blogbericht lang genoeg? En niet te lang?

Onlangs was ik een nieuwsbrief aan het schrijven, en plots had ik meer dan 900 woorden uit mijn toetsenbord laten vloeien.  Probleem, want 900 woorden, dat is ongeveer 2 A4-tjes, goed gevuld met tekst.  En eigenlijk is dat helemaal geen probleem.  Sla als vrouw een magazine open en je leest vlot een artikel van 2 bladzijden!  Sla je een boek open, dan lees je zelfs veel meer in één keer.  Dus waarom maak ik zo’n buzz over 900 woordjes?

Het is vermoeiend

Op scherm lezen, is een heel andere ervaring dan wanneer je op papier of met een e-reader leest.  Een tekst op een scherm lezen, kost ons veel meer energie, het is veel vermoeiender. En als ik teksten schrijf voor op de “Tips”-pagina van mijn website, of voor mijn nieuwsbrief, dan ga ik er van uit dat mijn lezers die teksten digitaal lezen.  (Als jij deze tekst hebt afgedrukt, laat je me dan even weten waarom?)

Als mijn lezers 900 woorden op een scherm moeten lezen, worden ze daar gewoon moe van en haken af voor ze het einde gehaald hebben…

De lezer is te snel afgeleid

De vermoeidheid is niet de enige reden waarom 900 woorden niet zo best is.  Wanneer je op een scherm leest, staat er vaak ook een e-mailprogramma om je aandacht te roepen. Of iemand stuurt je een whatsapp, of Facebook heeft weer een melding.  Je bent zo snel afgeleid, want op dat ene scherm gebeurt ook zoveel!

Dus geen 900 woorden

Nee, geen 900 woorden want dat neemt veel te veel tijd in beslag! Lezers halen het einde niet omdat ze ‘vermoeid’ worden, of ze haken af omdat ze afgeleid worden.

Wat is dan wel een goed aantal?

Dat is moeilijk te zeggen. Eigenlijk: zo lang je je lezer kan blijven boeien, ben je goed bezig 🙂

Ik probeer me altijd naar 300 woorden te richten.  En daar heeft Google wat mee te maken…  Een pagina is voor Google pas interessant als ze “voldoende” inhoud bevat.  En 300 woorden blijkt nog steeds een goede richtlijn te zijn.  Aangezien Google die parameters niet zomaar kiest en vooral de lezer in het achterhoofd houdt, lijkt het mij een goede regel om toe te passen.

Tijd om te stoppen met schrijven, want ik zit weeral aan de 428 woorden!

14 aug 2018 | Mailchimp, webdesign

Small meer info

Graag meer info?

Breng variatie in je tekst

Heb je veel te vertellen? Dan kan je website er al gauw als een saaie encyclopedie gaan uitzien.  Met de tips in dit bericht zorg je ervoor dat...

Begin vandaag aan jouw nieuwe website

Expert zijn in ons vak. Daar gaan wij voor. Als webdesigner, grafisch ontwerper, fotograaf of copywriter. Wij leggen onze lat hoog zodat jouw huisstijl en website tot in de puntjes verzorgd zijn.

Wil je ons leren kennen? Vraag dan een afspraak en wij maken graag tijd voor jou!

Inschrijven netwerkevent

Yes! Je hebt gelijk, netwerken kan je bedrijf écht een boost geven! Connecteren met gedreven netwerkers, mensen die jouw bedrijf graag willen ondersteunen en vooruit helpen.  Dat is wat een goede ondernemer doet!

Vul hieronder jouw gegevens in en dan zorgen wij dat je warm onthaald wordt!

Tot snel!

Inschrijven Netwerkevent

Inschrijven Netwerkevent