De wettelijke kant van webdesign

11 feb 2016 | Terminologie, webdesign

Ja hoor, ook bij het ontwerpen van een website, moet je aan een aantal regels voldoen. Deze zijn er allemaal gekomen om de consument, de bezoeker van je website, te beschermen.

Oh jee, wettelijke regels?

Op zich zijn ze niet ingewikkeld of absurd. Je moet je vooral de vraag stellen: “Welke gegevens heeft de bezoeker nodig om ervan verzekerd te zijn dat mijn bedrijf een correct bedrijf is.”  En dan heb je al snel het antwoord: contactgegevens en wettelijke gegevens.

In een notendop…

Je weet net zo goed als ik, dat de wetgeving in België en Europa geregeld wijzigt. En dat je een stevige juridische achtergrond moet hebben om ze juist te interpreteren en toe te passen!

Dus ik geef je hier in een notendop wat je nodig hebt. En voorts raad ik je vooral aan om een jurist of advocaat onder de arm te nemen. Zeker wanneer je een webshop uitbaat!

Contactgegevens

Zorg ervoor dat de bezoeker steeds je contactgegevens kan terugvinden:

  • de naam of handelsnaam
  • het adres van de zaak (de maatschappelijke zetel)
  • andere contactgegevens waardoor de klant je makkelijk kan bereiken: telefoonnummer of e-mailadres

Zakelijke gegevens

Vermeld ook duidelijk de zakelijke gegevens van uw onderneming:

  • BTW nummer/ondernemingsnummer/handelsregister/inschrijvingsnummer
  • indien je activiteit aan een vergunningsstelsel onderworpen is, moet ook de bevoegde toezichthoudende partij vermeld worden
  • onderschreven gedragscodes
  • de rechtsvorm van je vennootschap en de bevoegde rechtbank
  • de beroepsvereniging of -organisatie waarbij je aangesloten bent

Privacy en disclaimer

Deze zijn nodig voor twee zaken:

  1. Bescherming van jezelf.  Want stel je voor dat je website een link bevat naar de website van iemand anders. Deze laatste wordt gehacked en bevat zeer foute inhoud.  Je wil toch niet dat iemand je kan aanklagen omdat jij naar zo’n website linkt?
  2. Bescherming van je bezoeker. De meeste websites verzamelen informatie. Enerzijds via cookies, maar ook via een invulformulier! Het is belangrijk om aan je bezoeker te laten weten wat je met die gegevens doet.

Gelden dezelfde regels voor alle bedrijven?

Nee, voor jouw specifieke onderneming kan het zijn dat er nog extra gegevens moeten vermeld worden.  Maar gezien ik geen wettelijke achtergrond heb, weet ik niet voor elke sector wat exact de noden zijn.  Wanneer ik een vermoeden heb, stuur ik je graag door naar de jurist waarmee ik samen werk.

11 feb 2016 | Terminologie, webdesign

Small meer info

Graag meer info?

Breng variatie in je tekst

Heb je veel te vertellen? Dan kan je website er al gauw als een saaie encyclopedie gaan uitzien.  Met de tips in dit bericht zorg je ervoor dat...

Begin vandaag aan jouw nieuwe website

Expert zijn in ons vak. Daar gaan wij voor. Als webdesigner, grafisch ontwerper, fotograaf of copywriter. Wij leggen onze lat hoog zodat jouw huisstijl en website tot in de puntjes verzorgd zijn.

Wil je ons leren kennen? Vraag dan een afspraak en wij maken graag tijd voor jou!

Inschrijven netwerkevent

Yes! Je hebt gelijk, netwerken kan je bedrijf écht een boost geven! Connecteren met gedreven netwerkers, mensen die jouw bedrijf graag willen ondersteunen en vooruit helpen.  Dat is wat een goede ondernemer doet!

Vul hieronder jouw gegevens in en dan zorgen wij dat je warm onthaald wordt!

Tot snel!

Inschrijven Netwerkevent

Inschrijven Netwerkevent